Kolumbie / San Lorenzo / Decaf
Výberová káva z našej pražiarne, 250g
Táto skupina producentov je súčasťou Cooperativa de Caficultores de Alto Occidente de Caldas, ktorá bola založená v roku 1964. Komunita San Lorenzo sa nachádza v obci Rio Sucio v regióne Caldas. Každý farmár má približne 0,5 ha pôdy, na ktorej pestuje okolo 2500 kávovníkov. Počas zberu si rodiny navzájom pomáhajú so zbieraním čerešní a následným spracovaním. Domorodí obyvatelia veria v Pacha Mama, kde vidia zem ako živú bytosť. Je pre nich povinnosťou chrániť prírodné prostredie a minimalizovať vplyv na pestovanie kávy.
Proces odstránenia kofeínu z cukrovej trstiny:
Káva sa najprv veľmi nízkym tlakom prepaří, aby sa odstránil pergamen. Kávové zrno zmäkne a nabobtná horkou vodou. Tento proces pripraví zrno na hydrolyzu kofeínu, ktorý sa viaže na soli kyseliny chlorogenovej v káve. Extrakt (prirodzene získaný fermentáciou cukrovej trstiny, nie chemickou syntézou) sa potom nanáša na navlhčenú kávu. Káva sa niekoľkokrát opláchne prírodným ethylacetátovým rozpúšťadlom, aby sa množstvo kofeínu znížilo na požadovanú úroveň. Po dokončení tohto procesu musí byť káva pred ďalším krokom očistená od zvyškov ethylacetátu pomocou prúdu nasýtenej pary pri nízkom tlaku. Odtiaľ sa káva posiela do vakuových sušiacich bubnov, kde sa odstráni voda, ktorá bola predtým použitá na navlhčenie zŕn, a káva sa suší na konečnú vlhkosť 10 až 12 %.