Sila rodiny a kávy: Cesta Argenys Rojas z Timaná
Argenys Rojas Hoyos pochádza z oblasti Timaná. Jej rodičia začínali s tromi hektármi pôdy a štyrmi tisíckami kávovníkov. Napriek ťažkým životným skúškam, vrátane straty otca a brata, rodina farmu rozšírila a zaviedla udržateľné poľnohospodárske postupy. Dnes má farma Los Andes 18 hektárov a rastie na nej vyše 17 000 kávovníkov. Argenys vyštudovala právo so špecializáciou na verejné právo a spolu so súrodencami sa podieľa na celom procese – od pestovania až po predaj kávy. Farma stojí na rodinnej spolupráci, ktorej cieľom je kvalita a priamy kontakt so zákazníkmi.
Káva sa pestuje s dôrazom na zdravú pôdu a čisté prostredie, bez použitia chemických látok. Zberajú sa iba zrelé čerešne, ktoré prechádzajú procesom „floating“ na odstránenie defektných zŕn. Po 20 hodinách fermentácie vcelku sa čerešne odlupujú nasucho a zrná zostávajú ďalších 80 až 100 hodín v dužine. Tým sa koncentrujú prírodné cukry a rozvíjajú sladké tóny. Po premytí sa káva suší v krytej sušiarni s riadenou teplotou do 37 °C a regulovaným prúdením vzduchu. Hotová káva je skladovaná vo vreciach z prírodných vlákien, aby si zachovala čistotu a arómu.

