Káva z Indonésie – inovativní fermentace a udržitelná budoucnost.
Popis
Indonézia, rozmanitá a rozľahlá krajina s bohatou históriou spracovania kávy, bola v oblasti výberovej kávy dlho zabúdaná. Z regiónu West Java sme pre vás vybrali jedinečnú kávu Flowertron, ktorá je spracovaná inovatívnym hybridným procesom fermentácie. Tento postup kombinuje 72-hodinové naturálne spracovanie, kedy sa čerešne sušia v celku, so 160-hodinovou karbonickou fermentáciou. Tá prebieha v nerezovej nádrži, kde sa vytlačí kyslík a nahradí ho dusík. Tento proces zvýrazňuje šťavnatosť, intenzívnu arómu a prináša likérové tóny.
Za týmito fantastickými lotmi stojí Kooperatíva Walida pod vedením agronóma Muhlisa, ktorý spravuje kávové plantáže na vrchu Argopuro s rozlohou 420 hektárov. Spoločenstvu 500 rodín sa už desať rokov venuje pestovaniu výberovej kávy nielen na zabezpečenie férového živobytia farmárov, ale aj na revitalizáciu prírody. Farmári dostávajú spravodlivé ceny za čerstvé čerešne priamo pri dodaní, zatiaľ čo zamestnanci kooperatívy majú mzdy dvojnásobné oproti regionálnemu priemeru.
Walida navyše prevádzkuje Agroforestnú lesnícku školu pre 800 študentov, ktorá zaisťuje vzdelanie aj ubytovanie. Absolventi sa venujú agronómii alebo pokračujú v starostlivosti o kávové plantáže. Dôležitým projektom je tiež obnova hory Argopuro po požiaroch v roku 2018. Muhlis so svojim tímom tu úspešne vysadil kávové plantáže a podporil návrat biodiverzity.
Káva z Walidy je symbolom inovácie, udržateľnosti a starostlivosti o prírodu i komunitu.

